درباره ما

آب همواره نقش مهمی در توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی و اجتماعی، توسعه انسانی، محیط زیست سالم و سایر حقوق بشر داشته است و به همین جهت حکمرانی آب در تعامل نزدیک با توسعه جوامع است. اهمیت این موضوع در اقلیم خشک ایران تعیینکنندهتر است و حکمرانی ناپایدار آب، حیات سالم جامعه و تمدن این سرزمین را با خطر مواجه میکند. برنامه آب و توسعه پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف میکوشد تا با ایجاد درک و دانش مناسب نسبت به چالشهای مختلف مرتبط با آب و توسعه، به تعامل و همراهی با ذینفعان، متخصصین و سیاستگذاران بپردازد و بر روی جوامع تخصصی و تصمیمگیری اثرگذاری داشته باشد. در ایران، مطالعات پیرامون موضوع آب و توسعه ضعیف بوده است و ابهام و ناآگاهی در مواجهه با چالشهای آب کشور بهویژه در جنبههای غیر فنی مدیریت آب، موجب ناتوانی سیاستگذار در اصلاح وضعیت مدیریت منابع آب و مواجهه با ورشکستگی آبی شده است.
لذا برنامه آب و توسعه در راستای توسعه ایران، ماموریت تقویت علم و اثرگذاری در بهبود و اجرای سیاستهای آب و توسعه را برای خود در نظر گرفته است. لازمه دستیابی به این هدف از یک سو تعامل گسترده و مداوم با جامعه و شناسایی موانع و مسائل اجتماعی پیشروی اجرای سیاستهای حفاظت از منابع آب است و از طرف دیگر ارائه پیشنهادهای اجرایی و موثر به سیاستگذاران و مجریان کشور و در نهایت حضور در مجامع علمی برای ارائه دستاوردهای پژوهشی و علمی خواهد بود. به همین جهت شبکهای از همکاران با نگرشها و تخصصهای مختلف علوم اجتماعی، سیاستگذاری، اقتصاد، حقوق، مهندسی منابع آب، کشاورزی و … در این برنامه مشارکت دارند.
موضوعات کاری

حقوقی
حفاظت از حقوق جامعه نسبت به آب و برقراری عدالت، به رویههای رسمی تقنینی و قضایی و سازوکارهای غیررسمی و عرفی جامعه محلی در بهرهبرداری از آب

اجتماعی
بررسی ابعاد جامعهشناسی، رفتارهای فردی و جمعی، شکلگیری تشکلها و …

اقتصادی
بررسی ابزارهای اقتصادی و ارتباط ابعاد مختلف توسعهی اقتصادی با چالش آب

حکمرانی
بررسی ابعاد مختلف سیاستگذاری، سطوح حکمرانی و بازیگران با رویکرد تاریخی و بررسی ابعاد مختلف نهادی رسمی و غیررسمی درعرصهی حکمرانی آب و توسعه
آخرین پروژه
مسألهی مدیریت آب در کشور، یک چالش سیاستی عیان است که موجب شد تا در سال گذشته از آن به عنوان یکی از ابرچالشهای کشور یاد شود. این مسأله دارای ابعاد پنهان و آشکار اقتصادی و اجتماعی است و از این رو در این تحقیق سعی خواهد شد تا با نگاهی سیاستی-نهادی به موشکافی مسألهی آب بپردازیم. خشک شدن تالابها و همینطور پایین رفتن سطح آب در آبخوانهای کشور، نشانگرهای بدیهی این بحران در کشور هستند و تاکنون طرحهای مختلفی برای حل این بحران شکل گرفته است. یکی از این طرحها، که با همکاری مستقیم دانشگاه صنعتی شریف نیز انجام گرفت، طرح احیای دریاچه ارومیه است که با شروع دولت یازدهم آغاز شد. در ادامه این طرح، یکی از پروژههای بزرگی که در حال انجام است، پروژهای است که تحت عنوان «برنامه یکپارچه برای مدیریت پایدار منابع آب در حوضه آبریز در یاچه ارومیه» توسط فائو اجرا میشود.