پیمان راهبردی ایران و چین، تهدیدها و فرصتها
نویسنده: سید حسین رضوی پور
آنچه در جریان رسانهای روزهای گذشته پیرامون پیمان راهبردی چین و ایران نوشته و گفته میشود تنها بخشی از کوه یخی است از ناگفتههای زیستبوم سیاسی و اقتصادی دو کشور که از آب بیرون مانده است. عموم افرادی که از فرصتها و تهدیدهای این برنامه مشترک سخن میگویند نیز تنها بخشی از مسائل کشور را در این موضوع میدانند و بر اساس همان دانستهها موضع میگیرند. اما برای کشف واقعیت موضوع باید موضع چین را نیز در این رابطه دانست. آنچه روشن است این است که این توافق، بخشی ناگسستنی از برنامه «یک پهنه یک راه» چین است. برنامهای که نقطه عطفی میان چینِ گذشته و چینِ آینده خواهد بود. اما این برنامه چیست و چرا تا این میزان اهمیت دارد؟
– برنامه یک پهنه یک راه چین؛ گذار چین از دوران تجارت به دروازه سیادت:
چین در دوران پس از جنگ سرد توانسته است با حفظ رویکرد اقتصادی خود و اولویت دادن اقتصاد به سیاست، پایگاه و جایگاه خود را در جهان نوین به شکل روزافزونی توسعه دهد. به گونهای که امروزه تحلیلگران آمریکایی بیشترین نگرانی را از افول آمریکا در قبال چین دارند و چین را بزرگترین قدرت اقتصادی سالهای آینده جهان، و بزرگترین تهدید برای آیندهی آمریکا میدانند. ترامپ کوشید با جنگهای اقتصادی متعدد و چند بُعدی، از سرعت توفّق اقتصادی چین بکاهد.
اما تدابیر اقتصاد مقاومتی چین تاکنون موثر بوده و به این غول اقتصادی این امکان را داده است که همچنان برتری رشد اقتصادی خود در برابر سایر اقتصادهای رقیب را حفظ کند. اکنون چین تا مرزی از نبرد اقتصادی پیش رفته و تا لبهای از برخورد تمدنی با غرب نزدیک شده است که احتمال تشدید این برخورد تا هر سطحی دور از ذهن نیست. تنشهای روزافزون اقتصادی و سیاسی میان آمریکا و چین بازتابی از وحشت روزافزون طرفین از قریب الوقوع بودن این برخورد تمدنی و رسیدن تنشها به نقطهی بدون بازگشت است.
یکی از پاشنههای آشیل چین در عرصه اقتصاد، دستیابی دشوار چینیها به بازارهای بزرگ اروپایی، آمریکایی و آفریقایی است. تنها راه دسترسی چینیها به مدیترانه از طریق کانال سوئز است و چینیها میدانند در صورت شدت گرفتن برخورد، بستن این شریان تجاری بر کالاها و بارهای تجاری چین میتواند حربهای کشنده و بازدارنده برای رقبای غربی باشد.
شاید تصور کنید این اتفاق هرگز نخواهد افتاد. گمانم اگر بیست سال پیش نیز میگفتیم آمریکا روسیه و چین را مشمول برخی تحریمها میکند همین تصور غیر ممکن بودن را میداشتیم. اما عالم سیاست و تجارت، خصوصا آنجا که بحث بر سر حفظ سیادت باشد، هیچ حد و مرزی ندارد.
تاریخ انتشار اولیه: ۲۴ تیر ۱۳۹۹
تاریخ رصد: ۵ مرداد ۱۳۹۹
دیدگاه بگذارید