توسعه سرمایه انسانی

/توسعه سرمایه انسانی

این باور جدی در پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه شریف وجود دارد که مسیر توسعه پایدار، از مسیر توسعه سرمایه های انسانی جامعه می گذرد. مطالعات قبلی نشان می دهد که بسیاری از مشکلات موجود در حوزه سیاست گذاری یا اجرا در کشورمان به عدم تناسب توانمندی های نیروی انسانی اعم از مدیران و کارشناسان با نیازهای موجود بر می گردد. این موضوع، ضرورت تمرکز بر بحث آموزش به عنوان یکی از شاه کلیدهای توسعه پایدار کشور را گوشزد می کند. از سوی دیگر، تجربه های سنتی حوزه آموزش در کشور، اغلب با مسائلی مانند اثربخشی و جذابیت روبرو بوده اند. به شکلی که بسیاری از دوره های آموزشی موجود و رایج نمی توانند مخاطبان و فراگیران را در جهت اهداف یادگیری تعیین شده، هدایت کنند.
با توجه به این ملاحظات، حوزه «توسعه انسانی» به عنوان یکی از محورهای تمرکز جدی پژوهشکده سیاستگذاری انتخاب شده است و در ان تلاش می شود با توسعه روش ها و متودهای جدید، جذاب و اثربخش آموزشی، به تولید محتوا و بسته های آموزشی خاص و متفاوت در حوزه های مختلف اقتصادی-اجتماعی پرداخته شود. سرفصلها و دوره های آموزشی تعریف شده در پژوهشکده، متنوع بوده و بسته به موضوع، مخاطبان متنوعی از میان دانشگاهیان، فعالین اجتماعی، کارآفرینان، مدیران و کارشناسان سازمانهای دولتی و خصوصی را در بر می گیرد. بازخورهای مثبت گرفته شده از اجرای برنامه های آموزشی خاص پژوهشکده، ما را مصمم تر کرده که حوزه توسعه انسانی را به شکلی جدی تر و با ارائه محصولات آموزشی جدید، به طور پیوسته به روز نماییم.

برنامه‌های توسعه سرمایه انسانی

توضیح کوتاه

مدرسه توسعه پایدار

این مدرسه که یک برنامه آموزشی خاص و هدفمند است، تلاش دارد که مخاطبان خود را با دنیای توسعه پایدار و تاثیرات آن بر حوزه‌های مختلف علم و کسب و کار آشنا کند و مفاهیم و تحولات جهانی مرتبط با آن را به ایشان عرضه کند.

مربی یکدیگر باشیم

برنامه مربی یکدیگر باشیم برنامه ای است آموزشی جهت توسعه مدیران تحت متدولوژی متفکر مشهور مدیریت هنری منیتزبرگ. فلسفۀ اصلی این برنامه، تشویق مدیران به تعمق گروهی بر روی تجربیات خود تحت یک چتر نظریِ طراحی شده توسط برخی متفکران و مشاوران مشهور حوزه مدیریت است.

تعالی، تعلیم و تربیت

تعالیِ تعلیم و تربیت، تسهیلگری برای ارتقای نظام های تربیتی – آموزشی بومی از طریق توان افزایی رهبران تحول آفرین منطقه‌ای می‌باشد تا نسل‌های آینده کشور از آموزش و پرورشی متعالی‌تر بهره‌مند باشند.

شتاب‌دهنده هم‌نو

هدف شتاب­‏‌دهنده نوآوری اجتماعی هم‌­نو با حمایت از ایده‌­هایی است که به مقابله ریشه‌­ای با مسائل و معضلات فراگیر اجتماعی­ تشکیل شده‌اند. این مجموعه فرآیند رشد ایده­‌ها را از شکل­‌گیری ایده تا رسیدن به تغییر سیستماتیک تحت پوشش خود قرار می­‌دهد.

روشنا

ماموریت مدرسه نوآوری اجتماعی روشنا، فعال‌سازی ظرفیت نخبگانی بالقوه کشور برای مواجهه با مسائل پیچیده اجتماعی با تاکید بر ارتقا مهارت‌های عمومی افراد نظیر رهبری، مهارت‌های ارتباطی نظیر سخنوری و متقاعد سازی و… است.

مدیریت استعدادها

مدیریت استعدادها بخش مهمی از فرآیند توسعه سرمایه‎های انسانی است که طی آن نقش‌ها و توانمندی‌های افراد با استفاده از روش‌های مختلف ارزیابی می‌شود و هدف آن کشف، پایش و شکوفایی استعدادهای فردی و برقراری ارتباط بین دیگر استعدادها در سطح دانشگاه، سازمان یا کشور است.