
با مرور سطح اختیارات رسمی و غیررسمی هر نماینده میبینیم برآیند قدرت نمایندگان و نقشی که در متغیرهای کلان حکمرانی کشور ایفا میکنند، خیلی کمتر از مدیران دولت و قوای اجرایی نیست.
به گزارش خبرگزاری فارس، محمدامین فخیمی نوشت: وقوع انقلاب اسلامی در ایران، وضعیت مشارکت مردم در مسائل کشور را به دلیل اصل قرار گرفتن مردمسالاری دینی، دگرگون کرد. با این حال در ۲ دهه گذشته میانگین مشارکت مردم ایران در انتخابات مجلس شورای اسلامی حدود ۵۹ درصد بوده که برای انتخابات ریاستجمهوری این آمار، مشارکت بالای ۷۳ درصد را نشان میدهد. شاید بتوان گفت مردم با درک جایگاه ملی رئیسجمهور، از اثرات انتخابشان بر کشور بخوبی اطلاع دارند ولی باور عامه چنین نقش پررنگی را در حوزه ملی برای نمایندگان مجلس قائل نیست. آیا واقعا قدرت قوه مقننه کمتر از ریاستجمهوری است؟
با مرور سطح اختیارات رسمی و غیررسمی هر نماینده میبینیم برآیند قدرت نمایندگان و نقشی که در متغیرهای کلان حکمرانی کشور ایفا میکنند، خیلی کمتر از مدیران دولت و قوای اجرایی نیست. یا به عبارت سادهتر مسؤول بخش عمدهای از وضع کنونی کشور در اقتصاد، فرهنگ، سیاست و علم و فناوری، مجلس و نمایندگان مجلس هستند.
حق وضع قوانین، تصویب عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی، تصویب فروش بناها و اموال دولتی، تحقیق و تفحص در همه امور کشور، اظهارنظر درباره تمام مسائل داخلی و خارجی، اعطای رای اعتماد به رئیسجمهور و وزیران و همچنین استیضاح و سوال از ایشان، انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان و اعمال نظارتهای قانونی از راه دیوان محاسبات و بسیاری از اختیارات نظارتی همچون سرکشی به نهادهای مختلف، تنها بخشی از این اختیارات رسمی در اصول ۷۱ تا۹۰ قانون اساسی برای نمایندگان مجلس است، که در کنار مجموعهای از اختیارات غیررسمی و نفوذ ایشان در حوزه انتخابیه نمایانگر سطح وسیع اختیارات «فرد فرد» نمایندگان است. افزون بر این، سطح وسیع اختیار و آزادی عمل و وجود مقولهای به نام «مصونیت پارلمانی»، تقریبا حق بسیاری از پیگیریهای قضایی را از شاکیان نمایندگان در طول دوره نمایندگی سلب میکند.
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
نگارنده: محمدامین فخیمی
ناظر کیفی: مهدی زینالو